Als we het over analytische websitetools hebben, dan heb je misschien vast wel eens gehoord van GTMetrix. Een veel gebruikte tool dat een wereldwijde bekendheid heeft. Ook tijdens mijn werkzaamheden bij een hostingprovider gebruik ik GTMetrix geregeld om snel tot inzichten te komen. Hoe het met een website er precies voor staat. Ook of er bijvoorbeeld gebruikt word gemaakt van caching en (GZIP) compression, omdat dit super handig is voor de doelgroep klanten waar ik mee werk.
Wat krijgen we nu weer!?
Helaas viel het mij op een dag per abuis op dat GTMetrix totaal vernieuwd was. Op het moment dat ik er achterkwam was ik met een klant in gesprek en we hadden het over de snelheid van zijn website. Dus leidde ik deze klant naar de pagina van GTMetrix, zoals gewoonlijk. De klant startte de test. Na een minuut vroeg deze aan mij, en nu verder? En ik vertelde de klant op welke punten hij moest letten, maar deze punten kon hij immers niet vinden. Gelijk ben ik ook een test sessie gaan starten en zag tot mijn verbazing dat GTMetrix compleet vernieuwd was, en ik ook werkelijk geen idee had hoe ik dit moest moest uitlezen nu.
De introductie van de vernieuwde Lighthouse
GTMetrix biedt vanaf 16 november de vernieuwde Lighthouse versie aan. Dit was het moment om te kijken naar een andere tool, en ben ik gaan kijken naar Google PageSpeed Insights, Uptrends & Pingdom. Maar ook dit was geen denderend succes. Dit omdat ik dit soort tools juist handig vind in de oplevering fase van een nieuw ontworpon website, en niet zo zeer in het begin bij het grof tunen van een startende website. Ook is er gelijk te zien of er bijvoorbeeld gebruik gemaakt wordt van een CDN service. Dat mis ik bij de nieuwe Lighthouse versie.
De heimwee naar GTMetrix werd wel erg groot.
Een tijdje ben ik op zoek gegaan naar vervangende tools. Genoeg verschillende tools uitgeprobeerd. Maar geen enkele tool die ik uitgebreid had getest voldeed aan mijn wensen. Juist omdat ik het zo belangrijk vind om binnen handbereik alles te kunnen monitoren, en ik erg veel functies van GTMetrix gebruikte en het gewend was voelde dit als een enorm gemis. Dus was ik vastberaden om uit te zoeken hoe ik terug kon schakelen naar de oude vertrouwde interface van GTMetrix, en die was er!
Terugschalen van Lighthouse naar de Legacy modus
Na wat rond gekeken te hebben op internet kwam ik er vrij snel achter dat er vrij eenvoudig terug geschaald kan worden naar de Legacy versie (oudere versie). Het enige dat daar voor nodig is, is een gratis account aan te maken op gtmetrix.com en het stappenplan volgen. Ik zal de stappen hier beschrijven zodat voor de gene die interesse heeft in de oldskool GTMetrix hier ook nog gebruik van kunnen maken.
- Maak een account aan door je te registeren op gtmetrix.com, en bevestig je registratie per e-mail.
- Login en ga direct naar 'Account' rechts boven op de website.
- Scroll daarna door naar 'Analysis Options' en zet hier 'Enable Leacy Reports' aan.
- Zet ook 'Default to Legacy Reports' aan om Legacy Reports als standaard in te stellen.
- Klik tot slot op 'Save Settings' onderaan de pagina, en voer een website test uit.
Veel succes met het inschakelen van de Legacy modus! mochten er vragen zijn, laat ze dan even weten hieronder in de comments.
Recente berichten
- Google doet loodgietersadvertenties in de ban
- Nieuwe wetgeving voor webshops
- Wat is Joomla!?
- Hoger in zoekmachines komen door te bloggen
- Cloudflare instellen op je domein
- Een cookiebanner op je website
- Wat is een SSL certificaat?
- Opzetten van een zakelijke website
- Ontvang je veel spam vanaf je contactformulier?
- E-mail’s vanuit WordPress komen niet aan
- Afbeeldingen voor je website gebruiken
- Google stopt met aanbieden verouderde gratis G suite-software
- Wat is een domeinnaam of URL?
- Kwetsbaarheden gevonden Log4j Apache
- Welke Content Management Systems zijn er
- Bouke Lourens – Founder – Webontwikkelaar
- Starten met Google Search Console
- WordPress website beter beveiligen
- Review fragmenten aan zoekresultaten toevoegen
- Yoast SEO overgenomen door Amerikaans bedrijf
- Child theme maken
- WooCommerce elementen aanpassen
- WordPress 5.8 update herstellen
- Wat is WordPress?
- Hoger scoren met backlinks
- Website verhuizen
- Huisstijl en kleuren kiezen voor je website
- WordPress website optimaliseren
- Beter vindbaar worden
- GTMetrix update
- Nieuwe website